Şehirlerdeki trafik sıkışıklığı, kirli hava, gereksiz zaman kaybı, doğallıktan uzak yiyecekler ve niteliksiz yaşam biçiminden kaçmak isteyenler, doğada yaşamanın hayallerini kuruyorlar. Kimileri bu hayallerini gerçeğe taşırken kimileri ise hala planlama aşamasında. Doğada yaşama hayalinin merkezinde şüphesiz doğal ve güzel bir ev inşa etmek var. İşte bu yazıda sizlere 10 adımda doğal, güzel ve nitelikli bir ev inşa etmenin ipuçlarını vereceğiz.
1) Ne yapmak istediğinize karar verin.
Ne için doğada yaşamak istiyorsunuz? Yani tam olarak amacınız nedir? Çiftçilik mi? Bahçeli bir evde yaşamak mı? Doğal yiyecekler yemek mi? Huzur mu? Belki de hepsi... Yine de amacınızı netleştirmeniz önemli. Amacınızı netleştirdiğinizde, evinizi inşa etmek için gereken ilk adımı tamamlamış olacaksınız.
2) Nerede yaşamak istediğinize karar verin.
Doğa her ne kadar tek bir kelime ile ifade edilebilse de coğrafya ve iklime göre değişen ekosistemlerden oluşur. Özellikle konu Türkiye olduğunda ise çok daha değişken bir durum ile karşı karşıya kalırız. Yaşayacağınız yerin iklimsel ve coğrafi durumu inşa edeceğiniz evin yapısını etkileyecektir. Bununla beraber, ev inşa edeceğiniz alanın yerleşim yeriyle olan ilişki durumu, uzaklığı-yakınlığı da önemlidir. Evinizi şehrin biraz uzağına taşıyıp işiniz için yerleşim merkezlerine gitmeyi planlıyor da olabilirsiniz. Yerleşim alanlarından tamamen kopmayı da. Bu kararı kendi arzunuza göre belirlemelisiniz. Yerleşim yerlerine olan uzaklık sizin evinizde kullanacağınız malzemelerin sanayi ile olan ilişkisini etkileyecektir.
3) Bütçenizi belirleyin.
Eviniz için ne kadar bir bütçe ayıracağınıza karar verin. Çok keskin olmayan belli bir esnekliğe sahip bir bütçe nasıl bir ev yapacağınıza dair hem size hem de yardım alacağınız kişilere fikir verecektir.
4) Yerleşmeyi planladığınız yerde önceden yapılmış evleri inceleyin.
Yaşamayı planladığınız alanın 50-100 km civarına kadar gezerek, önceden yapılmış evleri görmeniz size faydalı olacaktır. Özellikle tarihi evlere sahip köy veya yerleşim alanları varsa oradaki eski evleri dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz. Çünkü geleneksel yaşam, bin yıllar içinde oluşmuştur ve bulunulan bölgeye uygun rafine çözümler geliştirmiştir.
5) Evinizin genel karakteristiği hakkında karar verin.
Evinizi hangi malzemeden ve ne biçimde inşa edeceğinize dair fikirleriniz olsun. Bu, inşa edeceğiniz ev için yardım alacağınız insanlarla olan diyaloğunuzu güçlendirecektir. Kendinizi iyi ifade etmeniz, sonucun daha nitelikli çıkmasına yararı olacaktır.
6) Yardım alacağınız kişi ve kişileri belirleyin.
Taş, ahşap ve kerpiç gibi doğal malzemelerle ev inşa etmek için mutlaka profesyonel yardım gerekmektedir. İşin uzmanlarına başvurarak danışmanlık, proje ve/veya inşaat hizmeti alınız. Evinizin sağlam estetik ve nitelikli olması buna bağlıdır. Bununla beraber masrafları azaltmak için eş, dost ve akrabadan yardım istemek de önemlidir. Çünkü doğal evlerin bir numaralı masraf kalemi işgücüdür.
7) Evin inşa edileceği zamanı iyi belirleyin.
Profesyonel yardım aldığınızda, evinizi hangi aylarda inşa etmeniz gerektiğine dair bilgilendirileceksinizdir. Yine de bu iş için uygun zamanı bilmeniz kendi planlarınızın vaktini belirlemek adına önemli olacaktır. Bazı inşa biçimleri her mevsimde inşaya uygunken bazıları ise sadece kuru ve sıcak günlerde yapılmalıdır.
8) Koordinasyonu iyi sağlayın, işinizin başında durun.
İnşaat zor zanaattır. Birçok farklı kalemi bir arada barındırır. Evinizi inşa etmeden önce her safhayı önceden düşünmüş ve basitçe de olsa kağıda geçirmiş olun. Bu size evinizi yaparken büyük kolaylık sağlayacaktır. Evinizin büyüklüğü ve iş kalemlerinin çokluğuna göre çalışan kişi ve gereken malzeme çeşitliliği artacaktır. Bütün bu hareketi iyi koordine etmek için sürekli inşaatınızın başında olmalı, çalıştığınız kişilerle iletişim halinde olmalısınız.
9) Değişimlere açık olun.
İnşa aşamasında birtakım değişiklikler yapmak gerekebilir. Bu gerekliliğe direnerek işleri zorlaştırmak yerine, değişimi bir imkan olarak görmenizi tavsiye ediyoruz. Tabi değişiklikleri olumluya döndürmek zihinsel anlamda işin içinde olmayı gerektirir. İnşa ettiğiniz evinizin yapım sürecine hem fiziksel hem psikolojik olarak kendinizi vermeniz gerekiyor.
10 ) Evinizi sevin.
Doğal evler yaşayan evlerdir. Yıllar içinde değişirler ve içinde yaşayan aileye benzerler. Onları yansıtırlar. Evinizi sevin, onu siz inşa ettiniz. Ve ara sıra bakımını yapın. Küçük dokunuşlar ve tamirler evinizin ömrüne ömür katacaktır.
Comentarios