top of page
  • Yazarın fotoğrafıSDMIM

NEDEN DOĞAL EV? - Sık Sorulan Sorular

Doğal ev nedir?


Tıpkı yediğimiz yiyecekler gibi, içinde oturduğumuz evlerin de doğal ve sağlıklı olmasını isteriz. Bu sebeple artık dünyada yapılar doğal malzemeler kullanılarak inşa edilmeye başlandı. Bu evler, başta toprak olmak üzere taş ve ahşap kullanılarak inşa ediliyor.




Neden Doğal Ev?


Evlerimiz en çok zaman geçirdiğimiz mekanlar. Bu mekanların sağlıklı olması iyi ve huzurlu bir hayat sürmek için çok önemli. Oysa ne yazık ki bugün kullandığımız binalar başta çimento olmak üzere sağlığa zararlı kimyasallar içeren malzemelerle inşa ediliyor. Üstelik beton evler şehirleri çirkinleştiriyor. Oysa doğal yapılar hem sağlıklı hem de estetiktir.




Doğal Ev Neden Daha Sağlıklı?


Çünkü doğal ev inşa edilirken doğal malzemeler kullanılır ve diğer binalar gibi zararlı kimyasallar kullanılmaz. Üstelik toprak dünyanın en iyi ısı yalıtım malzemesidir ve bu özelliğinin yanında nefes alır. Bu özellik yapının doğal iklimlendirilmesini sağlar. Kerpiç (toprak) binaların, yazın serin kışın sıcak tuttuğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca toprak kullanılarak inşa edilmiş bir doğal evde nem her daim dengede olur.




Doğal Ev Nasıl İnşa Edilir?


Doğal ev, toprak, taş ve ahşap gibi doğada bulunan malzemelerle, uzmanlar tarafından inşa edilir.




Doğal Ev Sağlam mı?


Son yıllarda dünyada doğal evlerin sağlam inşa edilmesi için araştırmalar ve çalışmalar yapıldı. Bu bilgiler ışığında doğal yapılar, uzmanlar tarafından oldukça sağlam inşa edilmektedir. Üstelik tarihe bakıldığında örneğin Ayasofya da doğal malzemelerle inşa edilmiş bir binadır ve yaklaşık 1500 yıldır ayakta durmaktadır. Unutmayalım ki, doğru tekniklerle inşa edilmemiş bir yapı beton da olsa, çelik de olsa, doğal bina da olsa depremde zarar görecektir. Önemli olan doğru şekilde inşa etmektir.




Doğal Ev Pahalı mı?

Bugün doğal ve sağlıklı olsun diye organik yumurtaya 2-3 katı ücret ödüyoruz. Doğal bir evde oturma ayrıcalığı da beton ve sağlıksız bir eve göre daha pahalı olmalı değil mi? Ama doğal evler aynı alan büyüklüğüne sahip beton bir evle aynı ücretlere inşa edilebilmektedir.




Toprak Yağmura Dayanıklı mı?

Doğal evler her yörenin ihtiyacına göre şekillenir. Yağmuru bol olan yerde yağmura dayanıklı inşa edilir.




Doğal Eve Bakım Yapmak Gerekir mi?

Uzun vadede bakım gerektirmez. Bununla birlikte diğer her şey gibi bakım isteyeceği dönemler gelecektir. Ayrıca, beton evlerin aksine doğal evler zaman geçtikçe güzelleşir.




Doğal Ev İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Bizimle (SDMIM Mimarlık) irtibata geçmeniz yeterli olacaktır.

211 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page